Digitalisering for bedre brannsikkerhet
Målet med denne arbeidspakken er å utvikle kunnskap om mulighetene for å bruke VR-teknologi i utdanning og opplæring av brannkonstabler, for økt helse, sikkerhet og ytelse når de utsettes for forhold med ekstrem varme. Dette kan for eksempel omfatte simulering av evakuering, redning og slokking av branner og å bidra til økt evne til å håndtere stress og å forbedre kommunikasjonen mellom innsatsleder og brannmannskaper. Resultatene kan gi bedre innsikt i menneskelig atferd i brann, som kan brukes som innspill til fremtidige forskningsprosjekter.
Arbeidspakken vil også utvikle kunnskap om hvordan digitale bygningsinformasjonsmodeller (BIM) kan brukes til å opprettholde brannsikkerhetsnivået i en bygning gjennom alle faser av bygningens levetid. Dette inkluderer metoder for hvordan BIM kan være nyttig for brann- og redningsetatene ved branntilsyn og ved brannslokkingsarbeid.
Prosjekt 4.1 - Digitale verktøy for brannslokking og opplæring
Utvikle digitale løsninger for å øke sikkerheten og effektiviteten til brann- og redningsetatene under slokkingsarbeid. Dette kan inkludere trening med virtuelle og utvidede virklighetsrom (VR/AR)-systemer, og bruk av bærbare sensorer for å oppdage skadelige faktorer. Validere og demonstrere teknologiene under realistiske forhold.
Prosjekt 4.2 - Bygningsinformasjonsmodellering (BIM):
Utvikle metoder som kan implementere og verifisere at brannsikkerhetskrav er oppfylt, og at brannverntiltak følges opp gjennom hele prosjektet og i driftsfasen. Metodene skal også være nyttige for brann- og redningsetatene ved branntilsyn og ved brannslokkingsarbeid
Kontakt:
Brynhild Garberg Olsø, SINTEF Community
brynhild.olso@sintef.no