Brannsikre bygninger

Brannsikre bygninger

Målet med denne arbeidspakken er å skaffe kunnskap om: hvordan man kan forebygge initiering, utvikling og spredning av brann i bygninger med fokus på nye anvendelser, nye byggematerialer og produkter, og bygg med trekonstruksjoner. Brannsikkerhetstiltak for solcelleanlegg (PV) installert på bygningene skal også utvikles. Både nye og eksisterende bygninger og kulturminner vil være en del av forskningen.

 

Prosjekt 3.1 - Brannytelse av produkter og konstruksjoner

Studere hvordan brannutvikling i bygninger påvirkes av byggevarers brannegenskaper og av hvordan produktene er montert i konstruksjonen. Dette inkluderer eksperimentelle forsøk og analyser med særlig fokus på bærekraft, det vil si bruk av materialer med lavt karbonavtrykk og gjenbruk av byggevarer.

 

Prosjekt 3.2 - TREkonstruksjoner

Øke kunnskapen om brannsikker bruk av trekonstruksjoner i store bygninger for å bedre forstå effekten av trekonstruksjonen i alle faser av en brann (begynnende, vekst, fullt utviklet og avkjøling), og for å muliggjøre effektive og praktiske løsninger for å imøtekomme brannsikkerhetskrav.

 

Prosjekt 3.3 - Eksisterende bygninger og kulturminnebygg

Beskrive løsninger på hvordan brannsikkerheten kan forbedres i eksisterende bygg, og hvordan vi kan brannsikre våre kulturminner.


Prosjekt 3.4 - Fotovoltaiske energisystemer

Utvide kunnskapen om brannrisikoen introdusert av PV-installasjoner på bygninger i et helhetlig perspektiv hvor også bygningskonstruksjonene vurderes. Utvikle anbefalinger for PV-systemdesign for å møte det nødvendige brannsikkerhetsnivået, inkludert hvordan brannrisiko introdusert ved installasjon av solcelleanlegg på eksisterende bygninger kan reduseres.

 

Kontakt:

Kathinka Leikanger Friquin, SINTEF Community
kathinka.friquin@sintef.no